Current affairs Monthly current affairs

Assam Monthly Current affairs MCQ : June 2021 PDF

Written by Assamedu

Assam Monthly Current affairs : We have Collected all the Current events which are in news recently and arrange them here in the MCQ format. This Assam Current affairs MCQ will help you to increase your score in your final examination. We have included the pdf download link in this article so that Aspirants can easily download and access it even they are offline.

Assam Year Book 2021

Buy Assam Year book 2021

Assam Current affairs June 2021 MCQ –

1) Who among the following has taken the charge as 21st Director General of Assam Rifles?
[A] Lt Gen Sukhdeep Sangwan.
[B] Lt Gen Santanu Dayal
[C] Lt Gen Pradeep Chandran Nair
[D] None of these

2) Who among the following Bollywood Actors received the UAE’s Golden Visa?

[A] Shah Rukh Khan
[B] Karan Johar
[C] Sanjay Dutt
[D] Amitabh Bachchan

3) Award winning novels – Patal Bhairavi and Kayakalpa is written by which of following Writer who recently passed away due to covid19 ?

[A] Debeswar Doloi
[B] Homen borgohain
[C] Lakhminandan Bora
[D] None of these

4) Who among the following has won the gold medal in the 75kg Women’s Middle category final at the Asian Boxing Championships?

[A] Mary kom
[B] Mavluda Movlonova
[C] Babyrojisana Chanu
[D] Pooja Rani

5) Who is the head of a group of ministers to consider Goods and Services Tax (GST) exemptions on a range of Covid-19 essentials?

[A] Himanta Biswa sarma
[B] Pema khandu
[C] Conrad K Sangma
[4] Arvind Kejriwal

6) Which of the following Northeastern boxer secures 5th successive medal at Asian Boxing Championships ?
[A] Mary kom
[B] Shiva Thapa
[C] Lovlina Borgohain
[D] None of these

7) Board of Control for Cricket in India (BCCI) has confirmed that the IPL 2021 Phase 2 will be held in the _________.

[A] Sri lanka
[B] UAE
[C] Qater
[D] None of these

8) Which one of the following has recently emerged as India’s largest e-pharma company?

[A] PharmEasy
[B] Medlife
[C] BharatBiotech
[D] Cipla

9) Assam celebrates 131st birth anniversary ofwhich of the following famous politician on 06 june ?

[A] Dr. Bhumidhar Barman
[B] Gopinath Bordoloi
[C] Bishnu Ram medhi
[D] Mahendra Mohan Choudhary

10) Tata Consultancy Services (TCS) opened its first European innovation centre in __________________.

[A] Vienna, Austria
[B] Paris, France
[C] Seoul, South Korea
[D] Amsterdam, Netherlands

11) What is the theme of World Environment Day 2021?

(a) Biodiversity
(b) Reimagine. Recreate. Restore
(c) Beat Air Pollution
(d) Beat Plastic Pollution
(e) Connecting People to Nature

12) Name the AI-based platform launched by Indian organisations to help in easy detection of COVID 19, with the help of Chest X-ray.

(a) XrayJeevan
(b) XraySetu
(c) XrayPath
(d) XraySarathi

13) RBI has projected India’s GDP forecast at ______________ for FY22.
(a) 8.2%
(b) 9.5%
(c) 10.3%
(d) 11.4%
(e) 12.8%

14) Which company has become the third Indian IT firm to scale Rs 3 trillion market capitalization?
(a) TATA
(b) Mahindra
(c) Wipro
(d) Infosys

15) CBSE partners with _________ to introduce Coding and Data Science as new subjects in 2021-22 academic session.

[A] Infosys
[B] Microsoft
[C] Dell
[D] Intel

16) _______ in Kokrajhar district has become Assam’s sixth national park.

[A] Manas NP
[B] Nameri NP
[C] Raimona NP
[D] Kaziranga NP

17) Which of the following state has retained the top rank in Niti Aayog’s SDG India Index 2020-21?

[A] Kerala
[B] Tamil nadu
[C] Assam
[D] Delhi

18) Assam Government had decided to confer literary pension in the name of which of the following litterateur ?

[A] Banikanta Kakoti
[B] Baikunthanatha Bhagavata Bhattacharya
[C] Lakshminath Bezbarua
[D] Homen Borgohain

19) Assam Government has decided in its recent cabinet meeting to declare Dehing Patkai Wildlife Sanctuary as the _____ National Park.
(a) 4th
(b) 5th
(c) 6th
(d) 7th

20) Who among the following has surpassed Argentina’s Lionel Messi and he has become the second-highest active international goal-scorer with 74 strikes?
(a) Ali Mabkhout
(b) Mokhtar Dahari
(c) Sunil Chhetri
(d) Robert Lewandowski

21) The World Bank has projected India’s economy to grow at ________ per cent in 2021.
[A] 6.3 per cent
[B] 7.3 per cent
[C] 8.3 per cent
[D] 9.3 per cent


22) Which of the following state will present its own versions of the Bharat Ratna and the Padma awards from next year?
[A] Maharashtra
[B] Kerala
[C] Assam
[D] Uttarakhand

23) Assam Sishu Seva Achoni is related to ___________ ?
[A] Students scholarship
[B] Child abuse helpline
[C] Covid-19 Orphans
[D] None of these


24 ) Marabai Chanu the only Women Powerlifter from India to Qualify for Tokyo Olympics belongs to which state ?
[A] Assam
[B] Manipur
[C] Odisha
[D] Punjab

25) Who among the following is elected as a new prime minister of isreal ?
[A] Benjamin Netanyahu
[B] Yair Lapid
[C] Naftali Bennett
[D] Betzalel Smotrich

26) Believe – What Life and Cricket Taught Me’ is an autobiography of ?
[A] MS Dhoni
[B] Gautam Gambhir
[C] Suresh Raina
[D] None of these

27) India’s forex reserves crossed $600 mark for the first time. India is now ____________ largest Forex Reserves holder.
[A] 1st
[B] 2nd
[C] 3rd
[D] 4th

28) Who among the following Appointed as a Home Secretary in Government of Assam?
[A] Harmit Singh
[B] Jishnu Baruah
[C] Diganta Borah
[D] Kumar Sanjay Krishna


29) Which of the following state/UT proposes two-child norm to avail of govt schemes ?
[A] Maharashtra
[B] Tripura
[C] Assam
[D] Gujrat

30) Legendary Milkha Singh has passed away due to coronavirus disease. He was a/an__________.
(a) Sprinter
(b) Environmentalist
(c) Economist
(d) Socialist

31) The 47th G7 Leaders’ Summit 2021 took place in a Hybrid format at Cornwall, _________.
(a) France
(b) USA
(c) United Kingdom
(d) Germany


32) Who among the following has been appointed as the new chairman of Microsoft?
(a) Judson Althoff
(b) Satya Nadella
(c) Steve Ballmer
(d) John W. Thompson

33) Which of the following city has been named as the most liveable city of India, in the Ease of Living Index 2020?
(a) Bengaluru
(b) Chennai
(c) Shimla
(d) Guwahati

34) What is the theme of International Olympic Day 2021?
(a) Stronger Together
(b) United By Sport
(c) Move, learn and discover
(d) Stay healthy, stay strong, stay active

35) ___________tops inaugural list of EdelGive Hurun Philanthropists of the Century.
(a) Bill Gates & Melinda French Gates
(b) Azim Premji
(c) Jamsetji Nusserwanji Tata
(d) Henry Wellcome
(e) Warren Buffett

36) Which of the following city has topped the Global Liveability Index 2021, published by the Economist Intelligence Unit?
(a) Auckland
(b) Osaka
(c) Adelaide
(d) Tokyo
(e) Damascus

37) Which of the following Northeastern state reports first confirmed case of highly transmissible ‘Delta’ variant of Covid19 ?
[A] Manipur
[B] Tripura
[C] Assam
[D] Arunachal Pradesh

38) What is India’s rank in terms of Money Deposited in Swiss Banks ?
[A] 45
[B] 51
[C] 63
[D] 76

39) The encrypted messaging application ‘Wickr’ has recently been acquired by which tech giant?
(a) Facebook
(b) Twitter
(c) Google
(d) Amazon

40 ) Where is the world’s first-ever genetically modified rubber planted?
(a) Karnataka
(b) Assam
(c) Tamil Nadu
(d) Tripura

41) Who among the following becomes first International Master in chess from Northeast India ?
[A] Sukumar Das
[B] Shahil Day
[C] Abhiji Kalita
[D] None of theese


42) Microsoft officially launched its new Windows operating system ‘___________’.
(a) Windows Max
(b) Windows Xe
(c) Windows 10 pro
(d) Windows 10.2
(e) Windows 11

43) Which of the following state/UT Ordered to display Photographs of President, PM and first CM of the state in all the govt offices?
(a) Maharashtra
(b) Assam
(c) Kerala
(d) Tamil Nadu

44) Who among the following recently appointed as the state President for the political Party B.J.P ?
[A] Padma Hazarika
[B] Bhabesh Kalita
[C] Ranjit Das
[D] Ganesh Limbu


45) Reliance Jio has recently collaborated with which of the following technology giant to provide 5G?
(a) Apple
(b) Microsoft
(c) Google Cloud
(d) Amazon

46) What is the theme of International Day of Yoga 2021?
[A] Yoga for well-being
[B] Yoga for all
[C] Yoga for People
[D] None of the above

47) Assam to create nine elephant corridors in which of the following national park ?
[A] Raimona NP
[B] Dehing patkai NP
[C] Nameri NP
[D] Kaziranga NP

Answers :

1) C
2) C
3) C
4) C
5) C
6) B
7) B
8) A
9) C
10) D
11) B
12) B
13) B
14) C
15) B
16) C
17) A
18) D
19) D
20) C
21) C
22) C
23) C
24) B
25) C
26) C
27) D
28) C
29) C
30) A
31) C
32) B
33) A
34) D
35) C
36) A
37) A
38) B
39) D
40) B
41) B
42) E
43) B
44) B
45) C
46) A
47) D

About the author

Assamedu

Leave a Comment