Assam Current affairs April 2023 | Assam Current affairs MCQ Quiz

Assam Current affairs April 2023 : In This Article you can attempt the Assam Current affairs April 2023 monthly MCQ Quiz based on the popular news paper like The Assam Tribune and The Hindu. If you are preparing for the APSC, APDCL, ASSAM TET and other Competative Exams then This article will surely help you to practice the current affairs Questions.

Current affairs play a vital role in the APSC, APDCL and other competative examination, as it is a significant section in the prelims as well as the mains examination. Assam is a state with a rich history, culture, and geography. Thus, keeping up with the latest news and events related to the state is essential for candidates who aspire to clear the APSC and other competative examination.

Assam is a state with a unique socio-economic situation, which is different from other states in India. Keeping up with the Assam current affairs of the state will help candidates to understand the socio-economic condition, which can be helpful in answering questions in the examination. Additionally, being aware of the government’s policies and schemes can also be beneficial for candidates in the various competative examinations.

Assam Current affairs April 2023 MCQ :

1) The Election Commission of India has granted national party status to which political party on 10th April 2023 ? ভাৰতৰ নিৰ্বাচন আয়োগে 10 এপ্ৰিল 2023 তাৰিখে কোনটো ৰাজনৈতিক দলক ৰাষ্ট্ৰীয় দলৰ মৰ্যাদা প্ৰদান কৰিছে?

(A) All India Trinamool Congress (AITC)
(B) Nationalist Congress Party (NCP)
(C) Communist Party of India (CPI)
(D) Aam Aadmi Party (AAP)

2) How many Bihua and Bihuwati performers achieved the Guinness World Record for the largest Bihu dance performed in a single venue in Assam on April 14, 2023? ১৪ এপ্ৰিল, ২০২৩ তাৰিখে অসমত পৰিৱেশন কৰা সৰ্ববৃহৎ বিহু নৃত্যৰ বাবে গিনিছ ৱৰ্ল্ড ৰেকৰ্ড অৰ্জন কৰিছিল উক্ত অনুষ্ঠানত কিমানজন  নাচনী বা শিল্পীয়ে অংশগ্ৰহন কৰিছিল ?

A) 2,548
B) 11,304
C) 25,000
D) 14,042

3) Papalpreet Singh and Amritpal Singh is associated with which radical organisation ? পাপলপ্ৰীত সিং আৰু অমৃতপাল সিং কোনটো মৌলবাদী সংগঠনৰ সৈতে জড়িত?

(A) Khalistan Commando Dal
(B) Waris Punjab De
(C) Punjab Warriors
(D) Liberation Front

4) The only AIIMS in North east india is located in ? উত্তৰ পূব ভাৰতৰ একমাত্ৰ এইমছ কত অৱস্থিত ?

A) Arunachal Pradesh
B) Meghalaya
C) Tripura
D) Assam

5) Who among the following recently received the GI Registration Certification ? নিম্নলিখিত কোনে শেহতীয়াকৈ জিআই পঞ্জীয়ন প্ৰমাণপত্ৰ লাভ কৰিছে?

A) Gamusa
B) Bora sahul
C) Apong
D) Dakhana

6) Who among the following becomes first Assamese to be appointed as advisor to US President ? নিম্নলিখিত কোন আমেৰিকা যুক্তৰাষ্ট্ৰৰ ৰাষ্ট্ৰপতিৰ পৰামৰ্শদাতা হিচাপে নিযুক্ত হোৱা প্ৰথম অসমীয়া ?

A) Dr Raju Das
B) Prof Abhijit banarjee
C) Raktim Barua
D) Dr Rupam Sarmah

7. At which ground will the final match of IPL 2023 be played?

(a) Wankhede Stadium, Mumbai
(b) Eden Gardens Stadium, Kolkata
(c) Narendra Modi Stadium, Ahmedabad
(d) Sawai Mansingh Stadium, Jaipur

8. Which country will host the third in-person Quad Summit?

(a) Australia
(b) India
(c) USA
(d) Japan

9. India’s first water metro service was inaugurated in which state?

(a) Gujarat
(b) Maharashtra
(c) Kerala
(d) Karnataka

10. Who was honoured with the Best Actress Award at the Filmfare Awards 2023?

(a) Kriti Sanon
(b) Kiara Advani
(c) Sheeba Chadha
(d) Alia Bhatt

11. Which country has recently honoured Ratan Tata with its highest civilian honour?

(a) USA
(b) France
(c) UK
(d) Australia

12. Which operation has been launched by the government to evacuate Indians from trouble-torn Sudan?

(a) Operation Kaveri
(b) Operation Durga
(c) Operation Shakti
(d) Operation Polo

Answers With Explanation :

Assam Current affairs Video Explanation

Answers:

1) D
2) B
3) B
4) D
5) A
6) D
7) C
8) A
9) C
10) D
11) D
12) A

Other Assam Current affairs Quiz

1) Assam Current affairs January 2023 | Most Important MCQ Questions

2) Assam Current affairs February 2023 | Most important current affairs quiz

3) Assam Current affairs March 2023 | Most important For APSC, APDCL Quiz

Leave a Comment

" target="_blank" rel="nofollow">

Results

Updates