Assam polity - Assam Polity Gk mcq questions Gk Uncategorized

Assam Polity Gk questions MCQ question with PDF – 1

Assam Polity GK questions
Written by Assamedu

Assam Polity GK questions : Assam Polity General Knowledge in an extremely important section as far as the administrative competitive exams such as APSC, Assam Police, PNRD, Agriculture dept, Etc. are concerned. Apart from this, a few Assam Politics questions are also asked in different banking competitive exams like Assam Forest Exam, Assam transport department exam, etc. That’s why aspirants should read as many Indian politics questions and answers as possible for good preparation of their exams.

In this post, we are presenting the selective Assam Polity Quiz questions and answers important for various competitive exams. You should keep visiting this post regularly because here we are going to update these questions on a regular basis. If you also have some good questions on Assam Polity or have any doubt then you can post the same in the comment section below.

Q 1. When Assam was separated from Bengal?

Ans: Assam was first separated from Bengal in 1874 as the ‘North-East Frontier’ Non-Regulation Province. Again in 1905, it incorporated into the new province of Eastern Bengal and Assam and re-established as a province in 1912.

Q 2. Who was the first British Commissioner of Assam?

Ans: David Scott was the first British Commissioner of Assam.

Q 3. When Assam was separated from Bengal and became a Chief Commissioner’s Province?

Ans: In 1874, Assam was separated from Bengal and became a Chief Commissioner’s Province.

Q 4. Who was the first Chief Commissioner of Assam?

Ans: Richard Harte Keating was the first Chief Commissioner of Assam.

Q 5. By whom and when partition of Bengal was carried out?

Ans: Partition of Bengal was carried out by the British Viceroy Lord Curzon in the year 1905.

Q 6. When Legislative Council of Eastern Bengal and Assam started functioning?

Ans: Legislative Council of Eastern Bengal and Assam started functioning in the year 1906.

Q 7. How many out of total number of seats in Legislative Council of Eastern Bengal and Assam were allotted to Assam?

Ans: 5 out of 40 seats were allotted to Assam in Legislative Council of Eastern Bengal and Assam.

Q 8. What was the capital of Province – Eastern Bengal and Assam?

Ans: Dacca was the capital of Province – Eastern Bengal and Assam.

Q 9. When Assam was first recognised as an administrative division?

Ans: Assam was first recognised as an administrative division on 1 April 1911 by partitioning Province of East Bengal and Assam

Q 10. Which article of the Constitution of India has a special provision with respect to Assam?

Ans: Article 371B of the Constitution of India has a special provision with respect to Assam.

Q 11. When was first Assam Legislative Council created?

Ans: In 1913 first Assam Legislative Council created.

Q 12. When Assam Legislative Assembly came into existence and where was the capital?

Ans: The Assam Legislative Assembly came into existence on April 7, 1937 with 108 members and the capital was at Shillong. The first session of Assam Legislative Assembly was held in 1937.

Q 13. Who was first Chief Minister of Assam?

Ans: Gopinath Bordoloi from Indian National Congress was the first Chief Minister of Asssam.

Q 14. Who was the first female Chief Minister of Assam?

Ans: Syeda Anwara Taimur was the first female Chief Minister of Assam in 1980.

Q 15. When the capital of Assam was shifted from Shillong to Dispur?

Ans: In 1973 capital of Assam was shifted from Shillong to Dispur. Meghalaya was separated from Assam in 1972 and Shillong remained a joint capital for both the states for a certain period.

Q 16. When the First Budget Session of Assam Legislative Assembly was held in Dispur?

Ans: In 1973 the First Budget Session of Assam Legislative Assembly was held in Dispur.

Q 17. Who was the first Speaker of Assam Legislative Assembly?

Ans: Babu Basanta Kumar Das was the first Speaker of Assam Legislative Assembly.

Q 18. When the historic Assam Accord was signed?

Ans: In 1985 the historic Assam Accord was signed.

Q 19. Who was the first Election Commissioner of India from Assam?

Ans: Harishankar Brahma was the first Election Commissioner of India from Assam.

Q 20. When and from where Bishnu Prasad Rabha was elected as an M.L.A?

Ans: In 1969 Bishnu Prasad Rabha was elected as an M.L.A from Tezpur.

Assam Polity Gk questions PDF Download

About the author

Assamedu

Leave a Comment

Are you excited?Assam Year Book 2021

Assam Year book 2021 2.0 : Latest Current Affairs of 202O-21 specially designed for APSC CCE 2021 examination.